Прихована небезпека кавунів: як обрати та не отруїтися смугастою ягодою

Серпень – розпал сезону кавунів. Ринки та магазини Дніпропетровщини рясніють соковитими смугастими ягодами. На столах мешканців області це улюблений літній смаколик. Проте він може викликати серйозне отруєння.

Фахівці радять в жодному разі не купувати кавуни на стихійних ринках. А бо ж ті, які  розрізані навпіл. Обов’язково вимагайте у продавця документи на товар. Вони – гарантія, що в ягодах немає пестицидів та інших шкідливих речовин.

Найнебезпечніші кавуни – біля дороги. Вони як губка вбирають в себе важкі метали з вихлопних газів.

Перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою. Плід краще купувати невеликий, щоб з’їсти одразу. Зберігати в холодильнику розрізаний кавун можна не більше доби.

При перших симптомах отруєння потрібно негайно викликати «швидку». До цього – промити шлунок та випити сорбент. Щоб уникнути зневоднення, слід невеликими порціями пити теплу підсолену воду.

Як обрати кавун

У французів є стара приказка: немає нічого складнішого, ніж обрати стиглий кавун та порядну жінку.

Якщо з другою частиною ми можемо посперечатись, то з першою спробуємо розібратись.

Щоб обрати смачний кавун, ботанік Олексій Коваленко радить: 

Купувати цілі плоди.

🍉 постукайте по кавуну: якщо звук резонує (ніби вібрує) – скоріш за все, він стиглий;

🍉 зверніть увагу на плодоніжку: якщо вона велика та м’ясиста, плід ще не дозрів. А якщо суха то вказує на те, що кавун не першої свіжості;

🍉 зверніть увагу на жовту пляму. На цьому місці кавун дозрівав на землі. Якщо пляма яскрава, кремово-жовта – кавун стиглий;

Якщо ви вирішили купити не цілий кавун, то варто:

🍉 попросити надрізати кавун при вас;

🍉 негайно поласувати ним після того, як прийдете додому. 

Існує міф, що є кавуни «дівчатка» та «хлопчики».

Олексій Коваленко каже, що це – легенда й не більше.

«У кавуна справді є чоловічі й жіночі квітки, але плоди утворюють лише жіночі, тому технічно всі кавуни – «дівчатка». З розмірами квітконіжки це ніяк не пов’язано», – каже він.

Чи калорійний кавун

Кавун на 90% складається з води. Його калорійність – лише 30 кілокалорій на 100 грамів.

Вас може хвилювати, чи безпечний кавун, чи не містить він нітратів. Адже існує багато міф, що ця ягода – рекордсмен за кількістю нітратів.

Це не так.

По-перше, нітрати – не завжди отрута.

По-друге, кавуни – не рекордсмени.

«Шпинат чи листова капуста можуть містити більше нітратів, ніж кавун. У ранніх кавунах концентрація цих сполук справді може бути дещо підвищена, але загрози здоров’ю це не становить», – заспокоює науковець.

Дієтолог Оксана Скиталінська погоджується з цією інформацію та додає, що боятись треба нітратів не в овочах та фруктах, а в… ковбасі.

«Нітрати в ковбасі чи овочах при жуванні, за допомогою певних бактерій, які присутні в ротовій порожнині, перетворюються в нітрити.

Ці нітрити у шлунку з‘єднуються з амінами та амідами, яких є багато у ковбасі, потім вони перетворюються на потенційні канцерогени нітрозаміни та нітрозаміди», – пояснює дієтолог.

Як зазначає Скиталінська, саме ці дві сполуки й спричиняють запальні процеси шлунка, кишківника та нирок і можуть стати причиною ракових захворювань.

                                                                         За інтеренет-матеріалами

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *